Menu
Studije u Americi

ŠTA DA OČEKUJEŠ OD GRE ISPITA

gre ispit

Ako planiraš postdiplomske studije u Americi ili Kanadi, bitno je da znaš da većina fakulteta pored TOEFL-a ili IELTS-a traži položen i GRE test.

Šta je uopšte GRE?

GRE ili Graduate Record Exam je američki standardizovani test koji je za razliku od TOEFL-a obavezan ne samo za strane studente, već i Amerikance. Da bi ostvarila dobre rezultate, potrebno je da se jako dobro upoznaš sa strukturom testa i da izvežbaš da radiš pod pritiskom.

Delim sa tobom svoje iskustvo jer znam koliko je važno da čuješ utiske od nekoga ko je taj put već prošao. Neću da te lažem, GRE jeste najteži test koji sam do sada polagala, ali ako na vreme kreneš sa pripremama, možeš da ga savladaš. Za početak, seti se svakog ispita koji si mislila da nećeš položiti, a na kraju ipak jesi.

Kako test izgleda

GRE test podeljen je na tri celine: Analytical Writing, Verbal Sections i Quantitative Sections. Radi se otprilike oko 3 sata i 45 minuta, sa jednom pauzom od 10 minuta. Između sekcija imaš predah od po 60 sekundi.

U principu izgleda ovako:

  • Analitičko pisanje: Issue Essay
  • Analitičko pisanje: Argument Essay
  • Verbalni ili Matematički deo
  • Verbalni ili Matematički deo

Pauza

  • Verbalni ili Matematički deo
  • Verbalni ili Matematički deo
  • Verbalni ili Matematički deo

Analitičko pisanje radi se na početku testa jer zahteva da budeš jako skoncentrisana. Ovaj prvi deo testa sastoji se od dva eseja (Issue Essay i Argument Essay) koja pišeš po 30 minuta.

Issue Essay procenjuje tvoju sposobnost da kritički razmišljaš na zadatu temu iz svakodnevnog života, da izneseš svoj stav i potkrepiš ga jakim argumentima.

U drugom eseju dobijaš kratak tekst koji treba logički da preispitaš i pronađeš rupe u tvrdnjama iznetim u tekstu.

GRE test sadrži po dve Verbalne i Matematičke celine koje se ocenjuju, i jedan Eksperimentalni deo, koji se ne ocenjuje. Nema pravila koju celinu ćeš prvu da dobiješ, bitno je samo da znaš da nikada nećeš dobiti, na primer, dve Verbalne ili dve Matematičke celine zaredom. To znači da će Eksperimentalni deo da bude iz one celine koju prvu dobiješ na testu. Nikada nećeš znati koji deo je Eksperimentalni, pa se za svaki moraš potruditi maksimalno.

Verbalni deo sastoji se od 20 pitanja i ograničen je na 30 minuta. Verbalni deo meri tvoju sposobnost analiziranja pročitanog teksta, razumevanja glavne ideje pročitanog, vađenja zaključaka, razumevanja autorovog stava, prepoznavanja odnosa između delova rečenice, kao i između različitih reči u rečenici.

Jedan od izazova u verbalnom delu jeste to što moraš da naučiš najmanje 800-1000 GRE reči. Većina tih reči su akademske i nisu tako česte u razgovornom jeziku, pa je zahtevno savladati ih.

Ovde možeš da vežbaš vokabular.

Dok budeš učila GRE reči, nemoj samo da učiš značenje tih reči, već i njihovu primenu u rečenici, sinonime i antonime.

Matematički deo radi se  35 minuta i sastoji se od aritmetike, algrebre, geometrije i statistike. Dobra stvar je to što se uglavnom zasniva na matematici iz srednje škole, ali ako se dugo nisi susretala sa ovim konceptima, moraćeš da obnoviš gradivo.

Takođe, ako smatraš da jako dobro vladaš matematikom, obavezno se upoznaj sa pitanjima koja dolaze na GRE testu, jer su puna trikova. Ja se sa ovim konceptima nisam susretala od srednje škole, pa mi je trebalo više vremena da savladam matematiku, koja je generalno nešto lakša od verbalne sekcije ako si dobar matematičar.

Eksperimentalni deo se ne ocenjuje i služi kreatorima testa da testiraju ,,buduća” pitanja.

Ono što treba da znaš jeste da je GRE test kompjuterski adaptivan, što znači da će težina pitanja u drugom bloku da zavisi od toga koliko si dobro uradila prvi deo. U prvom bloku dobijaš test sa pitanjima srednje težine, koji, ako dobro uradiš, u sledećem bloku će pitanja da budu teža, ili obrnuto, lakša, ako imaš mnogo netačnih odgovora.

Ako ti sada zvuči bolje da dobiješ lakši test, to nažalost nije dobro jer i maksimalan broj osvojenih poena se smanjuje ako se smanji i težina pitanja.

Koliko poena je potrebno za prolaz

Kod GRE testa ne postoji minimalni broj poena za prolaz. Da li je tvoj konačni rezltat dobar ili ne zavisi od programa na koji apliciraš.

Sistem ocenjivanja je takav da na Verbalnom i Matematičkom delu možeš da osvojiš 130-170 poena, što je ukupno 340.

Eseji nose 0-6 poena.

Trenutno se nekom prosečnom ocenom smatra 150 poena na Verbalnom delu i 152 na Matematičkom.

Kako da prijaviš GRE ispit

Termina za polaganje kod nas nema često, svega par mesečno, i uglavnom nema gužvi, ali svakako treba barem mesec dana unapred da proveriš slobodne termine i zakažeš ispit. Prijavljuješ se preko sajta https://www.ets.org/gre i plaćaš online, karticom. Polaganje GRE ispita trenutno košta 205$ i važi 5 godina.

Ako si Fulbright stipendista, ambasada ti pokriva troškove ispita.

Kako izgleda polaganje GRE-a

Ispit se uglavnom polaže u Međunarodnom Akademskom Centru. Polaže se preko kompjutera, kao i TOEFL.

Dođi barem pola sata ranije na dan polaganja ispita. Kada se polažu standardizovani testovi, procedura je jako ozbiljna i formalna. Pre nego što uđeš u salu za polaganje, pretrešće te kako bi se uverili da kod sebe nemaš neke puškice ili bubice.

Meni je ovo delovalo smešno jer ne znam kako bi neko mogao da bilo šta prepiše na ovakvom testu, ali su mi rekli da se ljudi u Aziji služe svakakvim trikovima, i zbog toga se često uvode nove mere. Dobijaš samo jedan papir za beleške i obične olovke. Ako ti je potrebno više papira, podigneš ruku i dobijaš novi papir, a iskorišćeni vraćaš. Ovde sigurno gubiš par minuta, pa ti predlažem i kod kuće da vežbaš da koristiš što manje papira za beleške, ili da sitnije pišeš.

Dok radiš test snima te kamera. Ako ideš do toaleta, upisuješ vreme izlaska na papir i kada se vratiš u salu ponovo te pretresaju. Zaista jedno čudno i zanimljivo iskustvo.

Ipak, ništa nije nemoguće položiti, pa ni GRE ispit. Sve što je potrebno jeste da se jako dobro pripremiš.

Koliko dugo ti treba da spremiš GRE

Koliko dugo i intezivno će trajati pripreme zavisi od tvoje polazne tačke i cilja. Vidi koliko vremena dnevno možeš da izdvojiš za učenje. Ako si student i imaš više vremena na raspolaganju, možda je dovoljno i dva meseca. Ali, ako si zaposlena, računaj da su ti potrebna tri meseca.

Ovde vlada ono pravilo da je više bolje.

To, naravno, ne znači da ne možeš da napraviš sjajne rezultate i za mesec dana, ali za ovaj tip testa bitno je da ti se slegne znanje i da naučiš da odgovaraš na pitanja za što kraće vreme.

Kako je najbolje da spremiš GRE

Pripreme za polaganje GRE ispita organizuje Međunarodni Akademski Centar i škola Marryland. Kod njih se radi u grupama.

Ako želiš da uzmeš privatne časove, moraš pronaći nekoga ko će da te sprema za matematiku i nekoga za verbalni deo. Moja preporuka za matematiku je Mirna koja je radila u Marryland skoli a sada drži privatne časove.

I, na kraju, za analitičko pisanje, postoji mnogo dobrih online izvora. Ipak, poželjno je da radiš sa nekim ko može da ti da feedback za tvoje pisanje.

Kod pisanja najviše pomaže svakodnevna vežba. Za razliku od TOEFL -a, mnogo ozbiljnije se gleda na pravopisne i gramatičke greške. Da, moraš da naučiš gde se pišu zarezi.

Neke od odličnih saveta za polaganje GRE ispita možeš da pronađeš na blogu kod Dijane.

Evo i nekih online izvora na koje sam ja naišla spremajući GRE ispit:

https://vincekotchian.com/blog/gre/my-favorite-way-to-learn-vocabulary-for-the-gre

https://www.ets.org/gre/revised_general/prepare/

I, definitivno moja najveća preporuka za spremanje ovog testa je:

https://www.gregmat.com/

Za SAMO 5$ mesečno dobijaš pristup njegovom materijalu koji je zlata vredan. Na njegovom sajtu možeš pronaći i neki besplatan materijal, kako bi se uverila koliko je ovaj lik najbolji kad se radi o GRE-u.

Ako te zanima da čuješ nešto više o TOEFL-u, klikni ovde.

No Comments

    Leave a Reply