Menu
Lifestyle / Studije u Americi

Kako da se izdvojiš kada apliciraš za fakultet u inostranstvu

studije u americi

Planiraš da upišeš fakultet u inostranstvu, ali nisi sigurna kako da se izdvojiš u moru odličnih kandidata? Deluje ti kao da svi imaju više projekata i iskustva od tebe?

Apsolutno te razumem. I sama sam prošla kroz to, a statistika kaže da čak 95% studenata pre apliciranja sumnja u to da ima sve ono što je potrebno. Uvek ti deluje kao da ti fali još samo jedno radno ili volontersko iskustvo, ili još samo jedan objavljen rad, a često zaboraviš da je najbitniji deo to da umeš da naglasiš ono što si već postigla.

U nastavku, podeliću sa tobom 5 trikova koji će zasigurno da ti pomognu da daš svojoj aplikaciji malo boje i snage.

1. Nemoj da nabrajaš događaje, već ispričaj svoju priču

Većina fakulteta u inostranstvu traži da se napiše jedan ili više eseja, kako bi kandidat mogao da pokaže deo ličnosti koji ne može da se vidi kroz njegovu ili njenu biografiju i ocene. Iako često omraženi, eseji su tvoja najbolja prilika da se predstaviš komisiji. Ono što niko u esejima ne želi da vidi jeste nabrajanje svega onoga što već stoji u tvom CV-ju, već se traži da pokažeš svoju ličnost, suze i znoj, da podeliš svoje najbolje, ili najgore trenutke.

Dobar esej zahteva dobru pripremu. Zato, uzmi rokovnik u ruke i ispuni ga od početka do kraja detaljima i situacijama iz tvog detinjstva, škole, puberteta, pa posle i studija. Nemoj da umanjuješ značaj detalja. Ukoliko želiš da tvoja priča bude živa i autentična, bitan je svaki momenat, ma koliko sitno tebi u ovom trenutku delovao.

Ovde su i neka pitanja koja mogu da ti pomognu tokom introspekcije:

Ko je na tebe najviše uticao u detinjstvu?

Ko je bio tvoj superheroj?

Ko ti je bio najbolji prijatelj? Zašto baš on ili ona?

Čime si želela da se baviš u životu?

Šta si najviše volela da raditš?

Ko je bio tvoj omiljeni učitelj? Zašto?

Zašto si upisala fakultet koji si završila? Da li bi i danas to isto upisala? Šta ti je fakultet doneo?

2. Istraži fakultete za koji apliciraš

Da bi mogla da pokažeš fakultetu da si baš ti kandidat za njih, treba prvo da saznaš kakvog kandidata oni traže.

Na sajtu fakulteta istraži njihovu istoriju, profesore, projekte. Ovo će ti pomoći da bolje razumeš vrednosti i misiju fakulteta i uporediš da li se tvoje lične vrednosti poklapaju sa njihovim. Možeš i da se prijaviš na njihovu mejling listu i prisustvuješ nekom virtuelnom sastanku gde predstavnici fakulteta dele korisne informacije koje mogu da ti pomognu u vezi sa tvojom aplikacijom.

Ukoliko imaš neko pitanje, uvek možeš da pošalješ i mejl komisiji za upis. Pitanje bi trebalo da bude dobro pripremljeno jer možeš da ostavite loš utisak ukoliko postaviš pitanje koje može lako da se pronađe onlajn. Prikupljene informacije mogu da ti pomognu da shvatiš šta je ono što posebno treba da naglasiš u svojoj aplikaciji.

3. Tvoje zašto

Simon Sinek i njegovo čuveno „zašto“. Možda zvuči kao izlizana fraza, ali ovo apsolutno radi. Ukoliko tvoja aplikacija ne odgovara jasno na pitanje zašto baš ti i zašto baš taj fakultet, onda su šanse da će da te prime – jako male. Tvoje „zašto“ preneće tvoju strast i entuzijazam, a to je ono što svaki fakultet želi na prvom mestu – kandidata koji je spreman da iskoristi dobijenu priliku na najbolji mogući način.

Mnogima bude teško da daju odgovor na ovo pitanje jer pogrešno smatraju da iza njihovog cilja treba da stoje nekakvi filantropski razlozi i pokušavaju da daju prihvatljiv odgovor, a ne iskren.

Sledeća pitanja mogu da ti pomognu da dođeš do svog „zašto“:

Zbog čega si odlučila da upišeš baš te studije?

Šta planiraš da uradiš sa diplomom posle završenog fakulteta?

Kako možeš da pomogneš zajednici sa tim studijama?

Koju promenu želiš da vidiš u svetu?

4. Uradi nešto što niko drugi nije

Tačno je da svi mi imamo različite živote i iskustva i zbog toga će uvek naša aplikacija biti drugačija. Ali, kada se radi o upisu na fakultet, mi želimo da povećamo svoje šanse tako što ćemo da odemo korak ispred drugih. Razmisli šta je ono što bi mogla da uradiš sada, a što bi povećalo tvoje šanse za upis na fakultet. Potrudi se da to bude nešto što je relevantno za tvoje studije.

Ukoliko želiš da upišeš master u polju obrazovanja, zašto ne bi volontirala u nekoj školi? Ne treba da ideš u Afriku, možš da odeš i u neku školu u okolnom selu. Kako još možeš da pomogneš toj školi i deci? Ukoliko planiraš da upišete studije iz marketinga, da li možeš da ponudiš nekoj neprofitabilnoj organizaciji da im pomogneš sa marketingom?

5. Tvoj CV treba da bude u skladu sa ostatkom aplikacije

Kada apliciraš za fakultet, velika greška je poslati CV koji bi poslala kao prijavu za posao. Nemoj da trošiš previše energije na formu, boje i izgled biografije, umesto na suštinu. Obrazac tvoje biografije treba da bude u skladu sa akademskim CV-jem.

U akademskoj biografiji od tebe se traži da istakneš potpuno drugačiji set veština. Sledeća pitanja mogu da ti pomognu:

Šta si sve radila, a da je relevantno za program za koji apliciraš? Koje stipendije ili nagrade si osvojila? Da li si napisala ili objavila neki naučni rad? Da li si pisali za neki blog ili portal? Da li si obavljala društveno koristan rad?

Ovde možeš da pročitaš korisne informacije o tome kako da napišeš akademski CV: https://www.elsevier.com/connect/writing-an-effective-academic-cv

Ukoliko želiš još informacija u vezi sa studijama u Americi i Fulbright stipendijom, prijavi se na moj newsletter, gde još više i detaljnije pričamo o ovim temama.

Da, želiiiim da se prijavim na newsletter.

No Comments

    Leave a Reply