Menu
Lifestyle / Studije u Americi

Sve što treba da znate o TOEFL ispitu

TOEFL

Spremate se za studije u inostranstvu i čuli ste da treba da polažete TOEFL ispit? Niste baš sigurni odakle da počnete i o čemu se ovde zapravo radi? Pa hajde da zajedno pređemo najvažnije informacije koje vam mogu pomoći da se što bolje pripremite ovaj ispit i uštedite dosta vremena i novca.

Skraćenica TOEFL označava Test of English as a Foreign Language, i služi kao potvrda da dovoljno dobro vladate engleskim jezikom da možete da pratite nastavu na istom. Kreiran je od strane ETS-a (Educational Testing Service) i bitno je napomenuti da se od 2005 u većini zemalja, pa i kod nas, ovaj test radi preko interneta, poznat kao TOEFL iBT (internet-based test).

Gde sve možete da polažete TOEFL?

U Srbiji test možete polagati u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Nišu. Iako su termini za polaganje jako česti (nešto ređi su za Suboticu i Niš), poželjno je da test zakažete najmanje mesec dana unapred zbog velikih gužvi.

U slučaju da vam se žuri, a nema slobodnih termina u vašem gradu, možete da proverite ostale gradove u državi i regionu. Obzirom da test dugo traje i zahteva veliku koncentraciju, razmišljajte uvek o najbližoj opciji.

Cenu i slobodne termine možete uvek proveriti na zvaničnom sajtu ETS-a:

https://v2.ereg.ets.org/ereg/public/workflowmanager/schlWorkflow?_p=TEL.

Koliko vam je poena potrebno da biste položili TOEFL?

Dobra vest je da ne postoji minimalan broj poena kako biste položili ovaj ispit, već svaki fakultet definiše svoju donju granicu. Zbog toga, prvi i najvažniji korak jeste da proverite na sajtu željenih fakulteta koliko poena je potrebno za upis. Većina fakulteta prihvata iznad 80 bodova, dok neki traže 100+ . Nije retkost da neki fakulteti traže i minimun osvojenih bodova po sekciji, pa je jako bitno da se svi delovi testa dobro savladaju.

Posle polaganja, dobijate TOEFL sertifikat koji važi dve godine.

Kako test izgleda i koliko traje?

TOEFL se radi na kompjuteru 3h i sastoji se od četiri dela: Reading, Listening, Speaking, Writing.

Reading deo ocenjuje koliko dobro razumete pročitani materijal iz neke akademske discipline kao što su biologija, istorija, geografija, psihologija, itd. Zbog ograničenog vremena i dugih tekstova, Reading je, po meni, najteži deo testa.

U Listening delu su uglavnom lekcije profesora na određenu temu ili razgovor među studentima na kampusu. Pošto pitanja dobijate tek nakon slušanja, jako je bitno hvatati zabeleške, jer je nemoguće zapamtiti sve detalje.

Za sada sve deluje prilično lagano, zar ne? A onda se stvari malo zakomplikuju jer postoji i takozvani Experimental Section koji može da bude Reading ili Listenining. Eksperimentalni deo se ne ocenjuje, ali tokom testa nikako ne možete da znate koji je to deo.

Posle Reading i Listening dela, imate 10 minuta pauze za kratak predah.

Speaking deo je skraćen u odnosu na prethodne godine. Sada se sastoji samo od 4 pitanja i jedino za prvo pitanje se traži da izrazite lični stav i mišljenje. Za preostala pitanja kombinuje se listening i speaking, odnosno treba da poslušate deo lekcije ili neki dijalog, a zatim da odgovorite na zadato pitanje. Ono što je izazovno u Speaking delu jeste što se radi preko kompjutera, a ne uživo, te se vaši odgovori snimaju i šalju na ocenjivanje.

Na kraju je Writing deo, gde pišete dva eseja: Integrated writing koji traje 20 minuta i Independent Writing 30 minuta.

Detaljnije o strukturi testa možete da nađete na

https://magoosh.com/toefl/toefl-writing/.

Kako se TOEFL ocenjuje?

Svaka od 4 sekcije nosi po 30 bodova. Reading i Listening se ocenjuju automatski jer postoji samo jedan tačan odgovor, dok Speaking i Writing ocenjuju ljudi zaposleni u ETS-u. Na konačne rezultate ćete čekati oko dve nedelje.

Sve je mnogo jasnije sada, ali kako da se prijavite za test?

TOEFL test možete da prijavite ovde https://www.ets.org/toefl.

Kada kreirate nalog https://www.ets.org/toefl, pre samog polaganja imaćete opciju da unesete šifre željenih smerova na fakultetu kako bi vaše rezultate ETS poslao fakultetima direktno. Pošto na rezultate čekate dve nedelje, proverite na sajtu fakulteta kada je poslednji dan prijave, kako bi vaši rezultati bili na vreme prosleđeni fakultetima.

Možete da izaberete do četiri fakulteta na koja će vaši rezultati da budu poslati besplatno. Svako dodatno slanje, naplaćuje se 20$.

Odakle da spremate TOEFL-a?

U Avgustu 2019, ETS je izmenio strukturu testa. Nažalost, većina dostupnog materijala je više prilagođena starijoj verziji testa. Na tržištu postoji jako veliki broj izdavača koji nude raznu literaturu za pripremanje TOEFL testa. Neki od njih su Princeton Review, Barron, Cambridge, Kaplan. Međutim, ništa ne može da se poredi sa zvaničnim materijalom koji kreira ETS. Ako imate vremena, možete da prođete testove i drugih izdavača, ali ja bih savetovala da vam fokus bude na ETS materijalu i testovima.

Besplatnu literaturu ze spremanje ispita možete da nađete u Međunarodnom akademskom centru kao i u Američkom kutku u Domu omladine.

Preporučenu literaturu za spremanje testa možete naći na:

https://www.ets.org/toefl/test-takers/ibt/prepare/guides-books

Ovde možete da uradite neke od besplatnih testova:

https://www.ets.org/toefl/test-takers/ibt/prepare/tests/

Dobri izvori za pripremanje TOEFLA su i neki you tube kanali:

https://www.youtube.com/channel/UCHG1wZgWRqyLscd8xE3d6Ng

Želite da se što bolje spremite za TOEFL?

Onda, obavezno pročitajte ovaj tekst.

No Comments

    Leave a Reply