Menu
Studije u Americi

KAKO DA NAPIŠEŠ USPEŠNO MOTIVACIONO PISMO

motivaciono pismo

Da bi napisala uspešno motivaciono pismo, ne treba da pišeš kao Ivo Andrić, niti da imaš veliko iskustvo iza sebe. Dovoljno je da naučiš kako da istakneš svoje vrline i prednosti.

Jer, ukoliko imaš sjajna iskustva, ali ne umeš da ih lepo predstaviš, već samo nabrajaš svoje uspehe, teško da ćeš nekome zadržati pažnju. Sa druge strane, ukoliko ti se čini da nemaš nešto posebno da napišeš, seti se da nema dosadnih priča – postoji samo dosadan način da se o njima piše.

Uživaj u pisanju motivacionog pisma jer je to tvoja jedinstvena prilika da se predstaviš komisiji i pokažeš kakva si osoba, nezavisno od ocena i rezultata na testovima. Kroz tvoje motivaciono pismo, komisija može da oseti tvoju energiju i entuzijazam.

Ukoliko ti pisanje motivacionog pisma deluje teško i komplikovano, evo par saveta koji će da ti olakšaju ovaj proces i pomognu da razumeš šta se od tebe očekuje: 

Uhvati pažnju čitaoca prvom rečenicom

Čitalac na osnovu prve rečenice odlučuje da li je tekst zanimljiv i vredan čitanja. Nemoj da otvaraš paragraf nekim dosadnim i otrcanim frazama, kao što su: “I have always wanted…” ili “When I was a child…“

Daj onome ko čita dobar razlog da nastavi.

Možeš, na primer, da započneš paragraf nekom neobičnom i zanimljivom anegdotom iz tvog života. Sigurno možeš da se setiš nekog detalja ili situacije koja te odvaja od većine.

Show, don’t tell

Ovo je princip kojim treba da se vodiš dok pišeš tvoje motivaciono pismo. Šta ovo tačno znači?

Ne treba da nabrajaš svoje obrazovanje ili radno iskustvo kada to može da se zaključi iz tvoje biografije. Motivaciono pismo služi tome da DOKAŽEŠ svoje veštine, predanost i entuzijazam. Tvoja priča treba da govori u vašu korist.

Na primer, umesto da pišeš o tome kako te zanimaju određeni ekološki problemi, ispričaj priču o tvom volontiranju u nekoj neprofitabilnoj organizaciji ili, ukoliko si bila deo nekog pokreta za zaštitu životne sredine, ispričaj priču o tom iskustvu.

Nemoj da pišeš kako si razvijala liderske veštine tokom neke pozicije, već daj konkretan primer situacije koja pokazuje te veštine. Nemoj da pišeš kako voliš strane kulture, piši o svojim transformativnim putovanjima.

Zašto baš ti

Motivaciono pismo treba da odgovori na pitanje ZAŠTO BAŠ TI zaslužuješ tu priliku.

Mnogi studenti bi želeli da studiraju u Americi, ali jako mali broj je spreman da uradi sve što je potrebno da bi tako nešto i ostvario. Fakulteti žele proaktivne studente sa potencijalom, koji su spremni da doprinesu društvu na neki način.

Pokaži im zašto baš ti zaslužuješ da se nađeš među 2% inostranih studenata koji studiraju u Americi.  

Prvi tekstovi se u reku bacaju

Ovo sam čula na Copy radionici kod Snežane Marković, aka Sneške. Ideja je odlična i može lako da se primeni i na pisanje motivacionog pisma.

Istina je da ti je najteže započeti sa pisanjem jer očekuješ da prvo napisano motivaciono pismo bude savršeno. Ukoliko kreneš da pišeš sa mišlju da će prva tri motivaciona pisma da budu grozna i za bacanje, onda ćeš lakše da se nateraš da kreneš. A posle tri napisana motivaciona pisma, videćeš koliko će ti se misli iskristalizovati i znaćeš tačno šta je ono o čemu želiš da pišeš.

Tako da, daj sebi dozvolu da prvo napišeš tri grozna motivaciona pisma koja niko osim tebe neće čitati.

Koji su najznačajni momenti u tvom životu

Seti se trenutaka kada si donela neku hrabru odluku i posve promenila tok vašeg života. Da li si možda promenila fakultet, napustila posao, preselila se ili istrčala maraton? Svi mi imamo neka iskustva koja su nam promenila pogled na svet. To može da bude i neko letovanje ili volontiranje, ne mora da bude ništa grandiozno. Ovde nije toliko bitan događaj, već to kako si se ti promenila nakon te situacije i šta si sve naučila iz toga.

Izbegavaj klišee

Možeš da pišeš o tome kako si obavljala društveno-koristan rad ili volontirala sa decom, ali izbegavaj previše sentimentalan jezik i klišee. Priče poput “želim da pomažem ljudima, želim da promenim svet” isprazne su i ništa ne znače. Budi konkretna, jasna i koncizna kada pišeš o tvojim ciljevima i doprinosu koji želiš da postigneš. 

Nadomesti svoje nedostatke

Ukoliko tvoja aplikacija ima nekih slabih tačaka, na primer, loše TOEFL rezultate ili slabe ocene tokom fakulteta, to možeš lako da nadomestiš tvojim motivacionim pismom. Pokaži da si vredno radila ili volontirala tokom fakulteta, zbog čega su ti akademske ocene malo slabije. Ocene nisu najbitnije i ukoliko si bila angažovana na drugim poljima, komisija će lako to da prepozna. Manjak radnog iskustva takođe možeš da nadomestiš akademskim dostignućima.

Više o tome možeš da pročitaš ovde.

Pitaj za mišljenje

Podeli tvoje motivaciono pismo sa profesorima i kolegama, i zatraži njihov feedback.

Uspešno motivaciono pismo zahteva mnogo prepravki i implementiranje korisnih saveta koje dobijete od stručnih i objektivnih ljudi. I ne zaboravite –  pošalji pismo i nekome kome je engleski jezik maternji kako bi mogao da ti proveri gramatičke, pravopisne i leksičke greške.

Za kraj, studiranje u Americi je previše vredno da bi dozvolila jednom motivacionom pismu da te spreči u toj nameri. Stavi fokus na ono što dobijaš, krenite korak po korak i uverićeš se da nije ni upola teško kao što deluje. 

A, kako da odeš na master studije u Ameriku potpuno besplatno, saznaj ovde.

No Comments

    Leave a Reply