Menu
Lifestyle / Studije u Americi

Kako da odete u Ameriku na master studije potpuno besplatno

Složićete se – deluje nestvarno da se Amerika i besplatne studije pominju u istom tekstu, a kamoli rečenici. Posebno je teško poverovati u to kada ste sigurno čuli o vrtoglavim godišnjim školarinama, koje na nekim američkim univerzitetima dosežu i neverovatnu cifru od 100.000$. A šta ako bih vam rekla da postoji stipendija koja pored troškova školarine pokriva i zdravstveno osiguranje i mesečni džeparac?

Ako ste sada pomislili ‒ It’s too good to be true, obradovaću vas vešću da ova sjajna prilika postoji još od davne 1946. godine i finansira je vlada Sjedinjenih Američkih Država. Reč je o Fulbright stipendiji koja je simbolično osnovana posle Drugog svetskog rata, sa namerom da okupi studente iz celog sveta, kako bi se što više promovisalo uzajamno razumevanje i poštovanje različitih kultura.

Rok za apliciranje za Fulbright stipendiju za master studije je u martu/aprilu. Sve informacije možete pronaći na zvaničnom sajtu ambasade:

https://rs.usembassy.gov/fulbright-graduate-study-program-competition-2022-2023/

Zašto bi trebalo već prvom prilikom da se prijavite za ovu stipendiju?

Posle jedne velike odluke, sve postaje jednostavno.

– Ivo Andrić

Pre svega, stipendija vam omogućava da studirate na nekim od najprestižnijih fakulteta u Americi, a da vas ne boli glava od cifre koju treba da platite.

Drugo, stipendija pokriva različite akademske discipline. Bilo da ste zainteresovani da se razvijate na polju prirodnih, društvenih ili humanističkih nauka, Fulbright stipendija nudi programe za (skoro) svakoga. Svakako, proverite na zvaničnom sajtu da li se vaš program uklapa u ponuđene jer znam da, na primer, ne finansiraju MBA, menadžment i medicinske programe.

Takođe, imaćete priliku da proživite neprocenjivo internacionalno iskustvo koje će da vam posle otvori mnoga vrata u karijeri.

Kako sa lakoćom da spremite potrebnu dokumentaciju?

Znam da može delovati da je apliciranje za ovakvu stipendiju komplikovano, ali istina je da ceo proces možete jednostavno da podelite na četiri glavna koraka.

Za apliciranje potrebno je:

  1. Da prevedete diplome sa prethodnih osnovnih ili master studija na engleski jezik;
  2. Da nabavite tri pisma preporuke;
  3. Da napišete akademski CV;
  4. Da spremite dva eseja – Personal Statment i Research Objective.

A sada, hajde da vidimo šta je za svaki od koraka potrebno uraditi.

Prevod Diploma

Za početak, možete da prevedete diplomu i uverenje o položenim ispitima kod sudskog tumača. To je barem lako, zar ne? Dobre ocene su sigurno plus, ali nemojte da se obeshrabrite ako nemate baš savršen prosek (GPA) jer ocene nisu odlučujući faktor za dobijanje stipendije.

Preporuka za sudskog tumača koji studentima odobrava popuste:

Klikni ovde.

Tri Pisma Preporuke

Drugi korak bio bi da razmislite ko bi sve mogao da vam napiše pisma preporuke. Uvek je najbolje da izaberete osobe sa kojima ste najbliže sarađivali – profesore, supervizore, nadređene. Neki vid internacionalne saradnje sigurno bi ojačao vašu aplikaciju, pa ukoliko ste, volontirali, radili ili bili na razmeni u nekoj drugoj zemlji, slobodno kontaktirajte osobu koja bi mogla da vam pomogne. Takođe, ukoliko je profesor ili supervizor prezauzet da sam napiše pismo preporuke, možete da predložite da sami napišete pismo u njegovo ime, a da on odobri i potpiše. Lično, ja bih ovu opciju pokušala da izbegnem jer komisija može da primeti da je stil pisanja isti kao kod eseja, ali, ukoliko nemate drugog izbora, bolje je i to, nego da ostanete bez pisma preporuke.

Vi u sistemu dajete kontakt mejlove osoba koje će da napišu pisma preporuke, a oni zatim dobijaju link preko kojeg uploaduju ta pisma. Vi, na kraju, ne znate sadržaj pisama. Ovde je važno da pratite da pisma budu uploadovana na vreme, jer u suprotnom vaša aplikacija neće biti potpuna.

Note to self: Pisma preporuke moraju da budu na engleskom jeziku i ne mogu da se prevode. Ja, na primer, nisam mogla da dobijem pismo preporuke od profesora iz Rusije jer ne vlada dovoljno dobro engleskim jezikom.

Akademski CV

Oko pisanja CV-ja uvek postoji dosta kontradiktornih informacija – Da li treba da sadrži sliku ili ne? Koje lične informacije treba da stavite?

Mogu da vam dam neke savete kojima sam se ja vodila kada sam pisala CV.

Za početak, sadržaj samog CV-ja je bitniji nego forma i izgled istog. Džabe vama da platite dizajn CV-ja koji ne sadrži bitne informacije o vama. Takođe, akademski CV nije isto što i poslovni.

Ovde prvo ističete vaše obrazovanje i akademska dostignuća. Potrudite se da navedete sve što je od važnosti, kao što su dotadašnje stipendije, studentski projekti i razmene, kao i naučni radovi, ukoliko ste ih pisali i objavljivali.

Onda, prelazite na vaše radno i volontersko iskustvo i u prvi plan ističete ono što vam je pomoglo da steknete potrebne veštine za akademske izazove koji vam predstoje.

Pisanje Eseja

Najviše vremena ćete svakako da posvetite četvrtom koraku – pisanju eseja. Potrebno je napisati Personal Statement (motivaciono pismo) i Research Objective (šta je cilj vaših studija).

Eseji su vaša prilika da zasijate i pokažete sve ono što se ne vidi u CV-ju i ocenama. Ovde možete da ostvarite vezu sa komisijom i probudite emociju. Ne treba da se brinete ako vam pisanje ne ide glatko jer svakom studentu ovo je najteži deo aplikacije. Za dobro napisan esej trebalo bi da odvojite i do nekoliko meseci, kako biste imali vremena da tekst ispravite i doterate.

I, samo polako. Dobiti jednu od najprestižnijih stipendija na svetu svakako nije lak zadatak, ali definitivno nije ni nemoguć. Uz dobru strategiju i pripremu i vi možete da postanete ponosni Fulbrigher.

Ukoliko želite još informacija u vezi sa studijama u Americi i Fulbright stipendijom, prijavite se na moj newsletter, gde još više i detaljnije pričamo o ovim temama.

Da, želiiiim da se prijavim na newsletter.

No Comments

    Leave a Reply