Menu
Lifestyle / Studije u Americi

13 Saveta Kako da Pokidate na TOEFL-u

TOEFL

Nije baš jednostavno spremati neki ispit kada od tog rezultata zavisi tako velika stvar kao upis na fakultet. Ali imam jako dobre vesti za vas: odlične rezultate na TOEFL-u nije teško postići ako se dobro upoznate sa formatom ispita i savladate trikove koji će da vam uštede vreme.

Zato sa vama delim par saveta koji su meni pomogli tokom ispita. Iskreno, I sama bih volela da mi je neko za njih rekao ranije. Jer, zašto ne biste povećali svoje šanse za upis i svojim rezultatima impresionirali fakultete za koje aplicirate?

1. Postavite cilj koliko bodova želite da osvojite

Bez jasnog cilja ispred sebe, lako je zalutati. Da biste merili napredak i na vreme uvideli svoje slabe tačke, pre početka pripreme potrebno je da odredite koliko bodova želite da osvojite. To možete lako uraditi tako što ćete na list papira napisati listu željenih fakulteta i proveriti na njihovim sajtovima koji je minimalan broj bodova za upis na svaki od njih. Neka vaš cilj bude onaj broj bodova koji zadovoljava zahteve svih fakulteta koje ste odabrali.

Mnogo korisnih informacija kako da odredite idealan broj poena za vas možete da pronađete i na ovom blog postu https://www.prepscholar.com/toefl/blog/toefl-tips-strategies/.

2. Krenite na vreme sa pripremama

Dobra priprema je ključna pri spremanju bilo kog ispita, pa i TOEFL-a. Bez obzira koliko dobro vladate engleskim jezikom, bitno je da se upoznatesa formatom testa kako biste izbegli neprijatna iznenađenja kasnije. Zvanično, pripreme za TOEFL bi trebalo da traju oko 8 nedelja. Naravno, ovo zavisi od toga koliko ste sigurni u svoje znanje i koliko vremena na raspolagaju imate za svakodnevno vežbanje.

Ukoliko na vreme krenete sa pripremama, moći ćete da pređete više testova, da se naviknete da radite u ograničenom vremenskom roku, da identifikujete svoje slabe tačke i poradite na njima. Dobra priprema će vam izgraditi i samopouzdanje i smanjiti tremu na dan samog ispita.

3. Fokusirajte se na ETS materijale

Cambridge, Barron, Macmillan – naići ćete na razne izdavače koji nude bogat materijal za pripremu TOEFL-a. Međutim, ono što bih volela da su meni rekli pre polaganja, jeste da je najbitniji zvanični materijal koji se izdaje od strane ETS-a. Sve ostalo može da vam posluži kao dopuna ukoliko imate viška vremena za pripremu. Mnogi zameraju ETS-u kako u njihovim knjigama rešenja nisu dovoljno dobro pojašnjena i da fale strategije. Međutim, iz mog iskustva, testovi drugih izdavača se po težini znatno razlikuju od pravog testa i možete lako steći pogrešan utisak o svom znanju.

4. Pripremite šablone (templates)

Ovaj savet se odnosi na Speaking i Writing deo, koji mnogima bude i najteži, zbog jako ograničenog vremena. Složićete se da je poprilično izazovno osmisliti dobar odgovor za 15-30 sekundi na teme o kojima nikada pre niste ni razmišljali. I evo kako to deluje u praksi: mozak krene da smišlja uvodnu rečenicu, i vi niste ni stigli do glavnog dela, a vreme je već isteklo. Uz unapred pripremljen šablon, znaćete kako da započnete i završite svoje izlaganje, a tokom ove kratke pripreme moći ćete da se fokusirate samo na glavni deo odgovora. Ovi šabloni će vam takođe služiti i tokom pisanja gde ćete unapred imati spremljen uvod i zaključak, pa ćete minimalno vremena gubiti na tim delovima, i moći ćete ubedljivo da razradite svoje argumente.

Ako želite da izbegnete onaj panic mode u glavi kada vreme krene da otkucava, spremite šablone.

5. Priprema pre pisanja

Pre nego što krenete sa pisanjem, odvojite dve minute za strukturu testa. Možda zvuči kao gubljenje vremena, ali izdvojene dve minute na početku će vam uštedeti mnogo vremena kasnije i poslužiće kao putokaz da ne biste skrenuli sa teme, što može da se desi kada se mnogo raspišete. Tokom te dve minute, razmislite koja tri argumenta ćete da date i koje ćete primere da iskoristite. Ovde je bitno samo da ispišete ključne reči i da ne ulazite u detalje.

6. Pišite i samo pišite

Na početku svojih priprema, smatrala sam da će Writing deo da mi bude najteži jer tada nisam imala neku svakodnevnu praksu pisanja, pogotovo ne na engleskom jeziku. Međutim ovu sekciju sam odlično odradila jer sam je identifikovala kao svoju slabu tačku i posvetila sam joj dosta vremena tokom priprema. Potrudite se da svaki dan izdvojite sat vremena da pišete TOEFL eseje. U početku ne morate da merite vreme, ali već mesec dana do dve nedelje pred ispit, obavežite se da pišete u zadatom vremenskom okviru. Takođe, prilikom pisanja isključite autocorrector, a zatim pravopisne i gramatičke greške proverite uz pomoć grammarlyja.

Ukoliko se sami pripremate, preporučujem za writing section da uzmete par časova kako biste dobili povratnu informaciju o vašem pisanju i šta treba da popravite.

7. Ne čitajte tekst, nego ga skenirajte

Uh, koliko je meni ovaj Reading deo ispita bio mučan. Ne zato što ne mogu da razumem šta piše u tekstu, već zato što su tekstovi jaaako dugi, i ako ćemo da budemo iskreni, često jako dosadni. Ovde nemate vremena da spremite kaficu i lepo natenane sve pročitate kako biste shvatili ideju teksta. Sat sa desne strane će da otkucava. Zato je akcenat na skeniranju teksta i razumevanja glavne ideje u svakom pasusu,. Dobar trik je prvo pročitati pitanja, kako biste znali na šta da se fokusirate u tekstu. Mala olakšica jeste da na TOEFL-u označe u kom paragrafu se krije odgovor.

8. Proširite svoj AKADEMSKI vokabular

A kako da proširite svoj vokabular ako ne čitanjem? Ovde ipak mali oprez. Ne možete baš da čitate bilo šta. Instagram captioni ili tekstovi pesama vam ni na koji način neće pomoći. Najbolji izvori su članci kojima ćete da produbite svoj akademski vokabular i tu su spadaju The New York Times, The New Yorker, The Economist ili neki slični časopisi.

9. Slušajte Podcaste i Ted Talks

Što više se okružite engleskim jezikom. Ako šetate ili ste u prevozu, iskoristite vreme da slušate podcaste ili TED talks na You Tube-u. Podcasti su odličan način da čujete razne zanimljivosti iz akademije, a ujedno i da vežbate slušanje i razumevanje. Jedan od predloga je podcast Univerziteta na Oxfordu. Ako volite TED. talks, onda vam ovo savet neće pasti teško jer su ova videa jedan od najboljih i najinteresantnijih načina da se edukujete o raznim disciplinama i naučite gomilu akademskih reči.

10. Vežbajte hvatanje beleški

Prvo što sam pomislila kada sam dobila rezultate svog testa jeste da se najzad isplatilo ono hvatanje beleški tokom četiri godine fakulteta, maltene za svaki ispit. Moj najbolji rezultat je bio iz Listeninga i tu sam osvojila 30/30 poena. Najbolja strategija koju mogu da predložim za Listening jeste da vežbate hvatanje beleški, da koristite skraćenice i pažljivo slušate audio zapis jer ne znate unapred koja su pitanja.

11. Ne varajte sebe

Možda vam se dešava da kada samostalno vežbate upadnete u zamku da malo stanete i razmislite o pitanju i ne vodite toliko računa o merenju vremena? Ili da počnete ispočetka ako vam se ne dopada vaš odgovor? Te naizgled sitne prevare mogu dosta da vas koštaju na ispitu. Ograničeno vreme jeste jedna od odlika TOEFL-a i na treba što pre da se naviknete. Zato, kada vežbate, namestite tajmer i krenite. Ne osvrćite se nazad. Vremenom i sa dosta vežbe vaš mozak će se navići na vremenski okvir i vaši odgovori će da postanu sve bolji i bolji. Ako zapnete, samo nastavite, blokade nestanu vremenom i sa vežbanjem.

Speaking možete da vežbate uz pomoć ovog sajta koji vam meri vreme i snima vaš odgovor: https://www.bestmytest.com/toefl-speaking/1/106

12. Dođite prvi na dan polaganja

Uh, koliko bi mi značilo da sam ovo znala na vreme. U salu za polaganje ulazi se po redosledu kako ste i stigli u centar za polaganje. I zašto je ovo važno, pitate se? Jer, ukoliko krenete poslednji da radite test, može da se desi da dok vi radite Listening neko drugi drugi je već na Speaking i vi ne možete da čujete vaš audio. Oprema i uslovi za polaganje ispita su daleko od idealnih. Sale su male i dosta je bučno jer ostale kolege imaju slušalice i nemaju osećaj koliko glasno pričaju.

13. Opustite se

Easier said than done, slažem se. TOEFL test jeste specifičan, i zna da uzrokuje veliki stres. Međutim, kada ga položite shvatite da uopšte nije tako strašan. Pošto će vam koncentracija i fokus biti najbolji prijatelji na testu, pokušajte da tremu ostavite kod kuće. Opustite se, ako ste vežbali, spremali se, uspeh je zagarantovan.

Javite mi se na mejl ukoliko imate neka dodatna pitanja.

No Comments

    Leave a Reply